Murs verds

Des de fa 10 anys, aproximadament, es va començar a veure que el gris dels edificis començava a canviar als tons verds de diferents tipus de plantes que formen grans obres d'art en els grans murs dels edificis de diverses ciutats al voltant del món.
Els murs verdes , parets de cultiu , a diferència del que es creu, no només té l'objectiu d'adornar i fer que es vegin menys grisos nostres ciutats, sinó que a més ens ajuden a l'estalvi d'energia, al reciclatge ia la millora de la nostra salut.
Els jardins verticals s'han fet servir des de fa diversos segles i van començar a l'antiga Itàlia, on deixaven créixer les vinya, un tipus de enfiladissa amb fruits, que adornaven les façanes de les cases però amb el pas del temps es va comprovar que aquest tipus de decoració no només complia amb la funció estètica sinó que a més funcionava com un aïllant, tant tèrmic com de so.
S'ha comprovat que els murs verds poden baixar fins a 10 decibels el so extern i que a la temporada d'estiu aquests murs poden fer que la temperatura de l'edifici es mantingui al voltant dels 20 graus centígrads aproximadament ja que les plantes absorbeixen la calor provinent de l'exterior . D'altra banda, a l'hivern s'aconsegueix que la calor no escapi a l'exterior. Aquesta característica de aïllant tèrmic fa que l'ús de l'aire condicionat i calefacció baixi considerablement pel que l'estalvi d'energia pot donar-se fins a un 30%.
D'altra banda, els jardins verticals funcionen com un purificador de l'aire i de l'aigua de reutilització, la qual cosa s'aconsegueix per mitjà de la connexió del panell de les plantes als productes de ventilació i de l'aigua de l'aire condicionat.
La manera en què les plantes ajuden al procés de purificació de l'aigua és que elles prenen l'aigua de reutilització per nodrir ja que elles eliminen els agents contaminants i prenen els necessari per al seu sa creixement.
Una cosa similar passa amb l'aire, les plantes prenen els contaminants que es troben en aire perquè els bacteris que habiten en les seves arrels processin els contaminants i els eliminin, alhora que les plantes transformen el CO2 en oxigen. Aquest procés d'oxigenació de l'aire fa que la síndrome de l'edifici malalt disminueixi considerablement, baixant els contagis de malalties respiratòries, al·lèrgies, irritació d'ulls entre altres patiments. Sumat a tots aquests beneficis cal augmentar-li que està comprovat que els murs verds, tant fora com dins dels edificis, redueix en gran mesura els efectes de l'estrès, un patiment de la societat moderna que afecta més del 90% de la població.
Sens dubte els paredes verdes han estat una gran incorporació a l'arquitectura moderna en crear un vincle entre l'arquitectura i la natura.